De stijl

Influenciado por Gauguin, que expresaba las fuerzas de la naturaleza. De Stijl buscaba las leyes universales que gobiernan la realidad visible, pero que se encuentran escondidas por las apariencias externas de las cosas.

De stijl

Internationalisatie[ bewerken ] Tegen het jaar hadden de meeste leden de groep verlaten, terwijl de overgebleven leden niet of slechts sporadisch voor De Stijl schreven.

De Stijl verkeerde dus in een crisis. Dit weerhield Van Doesburg er echter niet van De Stijl te blijven uitgeven en als coherente groep te presenteren.

Introduction

Dit had onmiddellijk succes. Vervolgens reisde Van Doesburg in december naar Berlijn waar hij in het woonhuis van Bruno Taut voorgesteld werd aan de directie van het Bauhaus.

Deze was onder de indruk van het werk van De Stijl en adviseerde Van Doesburg een bezoek te brengen aan het Bauhaus in Weimar. Van Doesburg vestigde zich vervolgens langere tijd in Weimar, vermoedelijk met het oog op een aanstelling als Meister.

Ook ontmoette hij in Weimar de Nederlandse bouwkunde-student Cornelis van Eesterenmet wie hij in de architectuurtentoonstelling van De Stijl organiseerde.

In Clamart ontwikkelde Van Doesburg een nieuwe manier van schilderen, als antwoord De stijl de Nieuwe Beelding: Deze stijl onderscheidt zich van de Nieuwe Beelding door naast orthogonale lijnen ook diagonale lijnen toe te passen. Dit resulteerde in een breuk met Mondriaan, die vast bleef houden aan de nieuw beeldende principes, waarna Mondriaan De Stijl verliet.

Veel succes had deze strategie echter niet. In verscheen het voorlopig laatste nummer van De Stijl, een nummer dat geheel aan de Aubette gewijd is, en in richtte Van Doesburg een nieuw tijdschrift op: Dit nummer, dat uitgegeven werd door Van Doesburgs weduwe, Nelly van Doesburgwordt gezien als aanwijzing dat men Van Doesburg nog steeds als spil van de beweging zag.

Zo bleef Rietveld meubels maken volgens de beginselen van De Stijl en ging Mondriaan door met het maken van neoplastische composities. Omstreeks trok dit winkelhuis verschillende moderne ontwerpers aan, waaronder Rietveld, J.

Invloed op de architectuur[ bewerken ] De invloed van De Stijl op de architectuur is tot ver na groot geweest. Twee fraaie voorbeelden van J.

Oud zijn te vinden in Rotterdam: Invloed op de muziek[ bewerken ] In de muziek is de invloed van De Stijl in het begin van de 20e eeuw alleen van belang geweest voor het werk van de componist Jacob van Domselaer.

Van Domselaer is tijdens zijn leven relatief onbekend gebleven en speelde geen grote rol binnen de Stijl-groep. De structuur van het stuk is gebaseerd op het schilderij Compositie met rood, geel en blauw van Mondriaan.

Keep Exploring Britannica

Uitgangspunten[ bewerken ] Zie Nieuwe Beelding voor het hoofdartikel over dit onderwerp. Jan Wils werkte van tot voor Berlage en J.

Oud werd aan het begin zijn loopbaan herhaaldelijk door Berlage gesteund. Zowel in de architectuur als in de schilderkunst kwam men tot abstracte composities. De belangrijkste stilistische kenmerken van de Nieuwe Beelding zijn: Het elementaire uitdrukkingsmiddel van de schilderkunst.

Het terugbrengen van kunstwerken en ontwerpen tot hun meest elementaire vormen. Weloverwogen, asymmetrische composities en ontwerpen. Kunstwerken en ontwerpen volgens het orthogonale stelseldat wil zeggen uitsluitend vlakken en lijnen in horizontale en verticale richting.

Daarnaast hielden de leden van De Stijl zich bezig met theorievorming en dachten zij na over de rol van kunst in de wereld. Hierbij ging men van het volgende uit: Utopisch geloof in de vooruitgang van de mens door middel van technische, wetenschappelijke en sociale verbeteringen.

Geloof in de universaliteit van de dingen. Objectiviteit het universele zou het volgens de leden van De Stijl winnen van subjectiviteit het individuele.

Rood-blauwe stoel Er zijn echter opvallend weinig werken die aan alle kenmerking van de Nieuwe Beelding voldoen.

De stijl

Dit soort tegenstrijdigheden is opnieuw voor een groot deel op naam van Van Doesburg te schrijven. Rond begon men De Stijl op te nemen in overzichtswerken over 20e-eeuwse kunst en architectuur. Van Doesburg was zich hiervan bewust en deed het voorkomen alsof er meer eenheid was in De Stijl dan feitelijk het geval was.

Zo kleurde hij zwart-wit reproducties in met zuivere primaire kleuren van ontwerpen die oorspronkelijk in secundaire kleuren uitgevoerd waren en probeerde hij publicatie van ontwerpen die volgens hem niet tot De Stijl behoorden tegen te houden.

Politiek[ bewerken ] Vanwege haar anti-individualistische standpunt was De Stijl vooral tijdens de beginjaren in politiek opzicht nauw verwant aan het communisme. Rietveld was lid van de Utrechtse afdeling van de radicale Filmliga en Van Doesburg sloot zich in aan bij de Bond van Revolutionair-Socialistische Intellectuelen.De Stijl was the brainchild of the Dutch painter, designer, writer, and critic Theo van Doesburg.

While serving in the army, he encountered Mondrian's paintings, in which he saw his ideal. He then met him at an exhibition in the Stedelijk Museum in Amsterdam and, after many discussions, they formed. De Stijl: De Stijl, (Dutch: “The Style”) group of Dutch artists in Amsterdam in , including the painters Piet Mondrian, Theo van Doesburg, and Vilmos Huszár, the architect Jacobus Johannes Pieter Oud, and the poet A.

Kok; other early associates of De Stijl were Bart van der Leck, Georges Vantongerloo. De Stijl ——— De Stijl was a Dutch artistic movement named after an eponymous modern art magazine first published in Rietveld was one of the movement's leading exponents. De Stijl definition is - a school of art founded in Holland in typically using rectangular forms and the primary colors plus black and white and asymmetric balance.

reissue of cult classic De Stijl is White Stripes 's second album released in and it was recorded on an 8-track analog tape in Jack's living room. The album title De Stijl is a Dutch artistic movement founded in /5().

De Stijl (Aussprache [də ˈstɛɪl]) war eine niederländische Gruppe von Malern, Architekten und Designern, die in Leiden eine Künstlervereinigung und eine Zeitschrift gleichen Namens gründete..

De Stijl: Dutch Abstract Art Group: Characteristics, History, Manifesto

Gründungsmitglieder waren der Maler und Kunsttheoretiker Theo van Doesburg, die Maler Piet Mondrian und Georges Vantongerloo, die Architekten Robert van't Hoff, J.

J. P. Oud und Jan Wils, die.

De Stijl - Wikipedia